Resepi Nasi Minyak Terengganu

Resepi Nasi Minyak Terengganu

Bahan – Bahan Utama

  • Beras 
  • 1 biji bawang besar di potong mayang
  • 3cm halia di ketuk 
  • 1/2 tin susu cair
  • Marjerin (bagi klasik skit)
  • Minyak masak
  • Sirap & sunquick
  • Air mengikut sukatan beras 
  • 2 helai daun pandanRempah kasar 
  • 2 biji butir limau
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • kulit kayu manis
Resepi Nasi Minyak Terengganu
Nasi Minyak Terengganu



Cara Membuat Nasi Minyak Terengganu
  1. Panaskan kuali, masukkan sesudu marjerin bersama minyak masak.
  2. Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau atau biji limau jadi kekuningan.
  3. Masukkan 1 sudu bawang yang di mesin then bawang besar yang dihiris mayang dan halia yang telah diketuk.Tumis sampai bawang tadi sedikit garing.Masukkan daun pandan.
  4. Masukkan susu cair dan air mengikut sukatan beras.Pada mulanya masuk 1 cawan air (if korang guna cawan sebagai sukatan beras).
  5. Masukkan sedikit sirap untuk buat nasi jdi color merah skit.Biarkan ia mendidih sekejap.
  6. Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik.Tambah air sukatan beras tadi sebanyak mana korang nak masak.Contoh 3 cawan beras,tambahkan lagi 2 cawan air ke dalam periuk nasi tadi.Seeloknya, lebihkan sedikit air.Biarkan ia mendidih sekejap.
  7. Masukkan beras yang siap dicuci ke dalam periuk.
  8. Masukkan sedikit garam. 
  9. Selepas nasi kering atau nak masak, masukkan sedikit sunquick dan gaul rata.Biarkan nasi masak dalam periuk.


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: