Resepi Sup Kambing Mamak

Bahan - Bahan Sup Kambing Mamak

  • 1 kilo kambing (rusuk)
  • 2 s/b minyak masak
  • 3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
  • 4 biji kentang [belah 4]
  • 1 batang carrot [potong kecil]
  • 1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
  • 5 cawan air
  • 1 batang serai [ketukkan]
  • Garam
  • Bawang goreng


Bahan tumbuk:

  • 7 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 sm halia
  • 1 s/k lada hitam

Bahan Rempah Tumis
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buak pelaga
Resepi Sup Kambing Mamak
Resepi Sup Kambing Mamak 



Cara - Cara Memasak Sup Kambing Mamak


  1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
  3. Masukkan rempah sup/kurma, kambing dan kacau rata.
  4. Masukkan air, serai dan garam. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan kentang, carrot biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
  6. Tutup api dan angkat.
  7. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: