Resepi Udang Goreng Tepung Sedap

Bahan-Bahan Membuat Udang Goreng Tepung

  • 80 gm tepung gandum
  • 25 ekor udang
  • 1 sudu kecil baing powder
  • 100 ml air
  • sedikit kunyit (bila ingin udang berwarna putih tak perlu letak kunyit)
  • sedikit garam
Resepi Udang Goreng Tepung Sedap
Resepi Udang Goreng Tepung Sedap


Cara Membuat Udang Goreng Tepung

  1. Pertama Siapkan mangkuk atau bekas kemudian masukan garam bersama baking powder dan tepung gandum. masukan air dan kacau hingga rata dan biarkan selama 30 minit sebelum digunakan atau boleh juga dimasukan ke dalam freezer.
  2. Kemudian bersihkan udang hingga benar-benar bersih kemudian keringkan udang dengan kitchen tissue dan pastikan semua bahagian udang benar-benar sudah kering.
  3. Panaskan minyak yang banyak kerana nanti agar udang boleh tenggelam ketika digoreng. pegang bahagian ekor udang dan celupkan udang kedalam bancuhan tepung.
  4. Pada bahagian ekor tak bersalut tepung pun tak ape. kemudian masukan kedalam minyak yang sudah panas tadi dan goreng hingga warnanya cantik atau keperangan.
  5. Angkat dan toskan, agar lebih sedap hidangkan bersama sos pencicah atau cos cili thai, mayonis.


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: