Resepi Kuih Lompat Tikam Kelantan

Resepi Kuih Lompat Tikam

Bahan - Bahan Membuat Kuih Lompat Tikam  (Untuk satu loyang)

Bahagian bawah:

  • 3 cawan air perahan daun pandan(saya blend 10 helai daun pandan bersama 3 cawan air dan tapis)
  • 1/2 sudu garam
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan air kapur pekat(kalau nk tak nak letak boleh juga kalau tak mau rasa pahit)
  • Pewarna makanan(hijau)


Bahagian atas:

  • 4 cawan santan sederhana pekat
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam - secukup rasa lemak masin

Air manisan:
  • 3 keping gula nisan
  • 2 helai daun pandan 
  • 2 cawan air
Resepi Kuih Lompat Tikam Kelantan
Kuih Lompat Tikam Kelantan



Cara Membuat Kuih Lompat Tikam

  1. Sediakan kuali dan panaskan. Letakkan bancuhan air daun pandan, air kapur serta tepung beras. Masukkan garam dan pewarna hijau sedikit saja. Kacau selalu hingga pekat. Hati-hati jangan sampai berkerak. Dah pekat dan berkilat terus matikan api dan tuang dalam loyang@bekas hidang. Sejukkan di bawah kipas.
  2. Untuk lapisan atas pula, masukkan santan sederhana pekat yang telah dibancuh bersama tepung beras. Masukkan garam. Kacau hingga pekat berkilat dan matikan api. Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi. Ratakan dan sejukkan di bawah kipas.
  3. Untuk air gula manisan, panaskan 2 cawan air dalam periuk. Masukkan nisan tadi bersama daun pandan yang telah disimpul. Masak hingga gula nisan cair kesemuanya.
  4. Sebelum dihidang, simpan di dalam peti kuih lompat tikam bersama air manisannya untuk beberapa jam. Enak dihidang dan dimakan ketika sejuk.
  5. Jangan lupa tuang air manisan ke dalam kuih sebelum makan.
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: