Resepi Kuih Lapis Sarawak

Bahan – bahan Membuat Kuih Lapis Sarawak

  • 2 cwn santan pekat*
  • 2 cwn air*
  • 1 cwn gula pasir*
  • 1 helai daun pandan*
  • 1 sudu teh garam*
  • 200 gm tepung gandum
  • 40 gm tepung beras
  • 40 gm tepung kastad
Resepi Kuih Lapis Sarawak
Resepi Kuih Lapis Sarawak



Cara – Cara Membuat Kuih Lapis Sarawak

1. Semua bahan bertanda * ni kacau atas api sampai gula larut.
2. Ayak tepung dan campurkan dengan santan tadi, kacau rata atau blend saja.
3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian, dan setiap satu warnakan ikut kegemaran masing-masing.
4. Sapu acuan 7 atau 8 inci bulat dgn sikit minyak, dan boleh mula melapis, 5 minit setiap lapis dan lapisan akhir 10 minit.
5. Biar betul-betul sejuk sebelum dipotong.


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: