RESEPI LEMAK UDANG
TEMPOYAK DAUN KAYU
BAHAN-BAHAN:
- 350 gm udang sederhana besar (buang kepala dan kulit)
- 50 gm isi petai
- 150 gm tempoyak
- 125 ml santan cair
- 250 ml santan pekat
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIRIS
HALUS:
- 2 helai daun kunyit
- 5 helai daun labu
- 10 helai pucuk ubi (rebus)
- 10 helai daun kaduk
- 10 helai daun buas-buas
BAHAN
TUMBUK:
- 3 batang serai hiris
- 3 cm kunyit hidup
- 8 tangkai cili padi
CARA
MEMBUAT LEMAK UDANG TEMPOYAK DAUN KAYU
- Masukkan kesemua bahan hiris, bahan-bahan tumbuk, petai, tempoyak dan santan cair ke dalam periuk.
- Masak atas api dan biarkan mendidih.
- Apabila kuah mula mendidih, masukkan santan pekat, udang, garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan ia mendidih sekali lagi dan barulah angkat.
0 comments: