- 1 kilo kambing (rusuk)
- 2 s/b minyak masak
- 3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
- 4 biji kentang [belah 4]
- 1 batang carrot [potong kecil]
- 1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
- 5 cawan air
- 1 batang serai [ketukkan]
- Garam
- Bawang goreng
Bahan tumbuk:
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 sm halia
- 1 s/k lada hitam
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buak pelaga
Resepi Sup Kambing Mamak |
Cara - Cara Memasak Sup Kambing Mamak
- Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
- Masukkan rempah sup/kurma, kambing dan kacau rata.
- Masukkan air, serai dan garam. Biarkan mendidih.
- Masukkan kentang, carrot biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
- Tutup api dan angkat.
- Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
0 comments: