Resepi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi
Bahan - Bahan Membuat Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi
- 1 kg siput sedut dibersihkan dan dipotong bahagian belakangnya
- 2 cawan santan cair
- 2 santan pekat
- 1 helai daun kunyit dikoyakkan
- 1 batang serai dititik
- sedikit serbuk kunyit
- bahan perasa
- minyak untuk menumis
Bahan untuk di mesin
- 15 tangkai cili api
- 5 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi |
Cara Membuat Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan yang dikisar/dimesin sehingga naik bau
- Kemudian masukkan santan cair dan masukkan siput sedut.
- Masukkan juga bahan perasa dan serbuk kunyit serta serai,daun kunyit
- Apabila masak, masukkan santan pekat dan didihkan lagi
- Siap untuk dihidang
0 comments: