Resepi Gulai Daging Terengganu

Bahan - Bahan Membuat Gulai Daging Terengganu

  • 500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
  • 2 s/b kerisik
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
  • 2 keping asam keping
  • Minyak
  • Garam


Bahan Mesin
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 s/b rempah kari daging
  • 2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
  • 1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
  • 7 ulasan bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 2 cm lengkuas


Bahan Tumis 

  • 2 cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
Resepi Gulai Daging Terengganu
Resepi Gulai Daging Terengganu



Cara Memasak Gulai Daging Terengganu

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
  3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
  4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
  5. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
  6. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: