Resepi Bihun Singapore Paling Best

Bahan-Bahan Bihun Singapore

  • Sebungkus Bihun
  • Udang secukupnya (dibuang kulit)
  • Sotong secukupnya (dipotong-potong)
  • Isi ayam secukupnya (dipotong kecil)
  • Udang kering secukupnya (ditumbuk halus)
  • 5 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu makan minyak bijan
  • Sayur-sayuran (mengikut kegemaran sendiri)
  • 2 sudu makan serbuk lada sulah
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 1 kiub ayam
  • Sedikit sos tiram
  • Garam secukupnya
  • 2 biji telur (masak dan hancurkan terlebih dahulu secara berasingan)


Untuk Taburan Hiasan

  • Bawang Goreng
  • Daun Bawang
  • Cili Merah
  • Hirisan Limau Kasturi
Resepi Bihun Singapore Paling Best
Bihun Singapore



Cara - Cara Membuat Bihun Singapore

  1. Rendam seketika bihun dengan air panas, kemudian bilas dengan air sejuk dan toskan.
  2. Tumis bawang putih sehingga harum baunya. Kacau dan masukkan udang kering.
  3. Setelah itu, masukkan isi ayam sehingga masak.
  4. Setelah itu masukkan pula udang dan sotong.
  5. Kemudian masukkan sayur lobak merah.
  6. Masukkan bihun, garam, kiub ayam yang telah dibancuh dengan sedikit air, sos tiram,serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam.Kacau hingga sebati.
  7. Masukkan minyak bijan sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati.
  8. Jika anda menggunakan sayur sawi, taugeh atau kucai, bolehlah masukkan sekarang.
  9. Masukkan telur hancur dan gaul rata.
  10. Jika cukup masinnya, sayur sawi pun dah sedikit layu bolehlah angkat dan hidangkan.
  11. Jangan lupa tabur dengan bawang goreng, hirisan daun bawang, cili merah dan juga hirisan limau kasturi.


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: