Bahan - bahan Membuat Ayam Goreng Pedas YangNyeom
Bahan Ayam Goreng :
- 16 sayap ayam
- 1 sudu kecil garam
- Secubit lada hitam
- 1/2 sudu kecil halia parut
- 1/2 cawan tepung jagung
- Minyak untuk menggoreng (kira-kira 5 hingga 6 cawan)
Bahan sos pedas korea:
- 2 sudu besar bawang parut
- 1 sudu besar bawang putih cincang
- 1 sudu kecil halia parut
- 1 sudu besar kicap
- 4 sudu besar cuka kurma
- 2 – 3 sudu besar sos pedas (gunakan Frank Original)
- 4 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos gochujang (boleh gantikan dengan sos cili atau cili pes)
- 2 sudu besar sirap jagung atau madu
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil dijon mustard (terpulang)
- 1 sudu kecil minyak bijan
- Bahan Hiasan
- 1/2 sudu kecil biji bijan untuk hiasan
Ayam Goreng Pedas YangNyeom |
Cara - Cara Memasak
- Campurkan sayap ayam dengan garam, lada, dan halia. Perap selama 20 hingga 30 minit.
- Panaskan kuali dengan api yang kecil. Tambah 1 sudu besar minyak masak dan kemudian bawang, bawang putih, dan halia. Kacau selama satu minit sehingga wangi. Tambah semua bahan sos yang lain, dan kacau rata. Masak hingga pekat sedikit, kira-kira 4 hingga 5 minit. Matikan api.
- Buang mana-mana air yang berlebihan dari ayam yang diperap. Gaul ayam dengan tepung jagung hingga sama rata.
- Tambah minyak ke dalam kuali untuk deep fry. Panaskan minyak kepada 320 ° F. Jatuhkan ayam ke dalam minyak. Masak hingga warna keemasan, kira-kira 5-7 minit, bergantung kepada saiz sayap ayam. Letakkan di atas rak dawai. (Sesetengah resepi menggalakkan ayam digoreng dua kali untuk kerangupan)
- Panaskan sos dengan api kecil. Masukkan ayam dan kacau hingga sayap ayam sama rata bersalut. Taburkan dengan bijan sebagai hiasan
0 comments: