Resepi Kambing Asam Pedas

Bahan-bahan mentah:

setengah kilo daging kambing – dipotong
12 biji bawang merah – dihiris nipis.
4 ulas bawang putih – dihiris nipis
3 setengah sudu makan serbuk kari
7 biji cili padi (atau ikut tahap kepedasan) – dipotong serong
4 helai daun salam
4 helai daun limau purut
Air – secukupnya
1 sudu besar air asam jawa
Garam,gula,serbuk perasa dan kicap manis secukup rasa.

Resepi Kambing Asam Pedas
Kambing Asam Pedas


Cara-Cara untuk memasak Kambing Asam Pedas Cili


1.Tumiskan daun salam,bawang putih,bawang merah dan daun limau purut sehingga baunya naik.
2.Masukkan daging kambing yang telah dicuci bersih ke dalam bahan yang telah ditumis.
3.Masukkan serbuk kari,gula dan garam tadi kemudian kacau rata sehingga daging berubah warna menjadi sedikit hitam.
4.Tambah sedikit air kemudian masukkan kicap.
5.Gaul lagi sehigga rata kemudian biarkan ia sebati dan meresap ke dalam daging.
6.Masukkan cili padi dan air asam jawa.
7.Kacau lagi sampai sebati dan tunggu sampai ia empuk dan masak.
8.Biarkan kuahnya kering sedikit.
9.Sudah boleh dihidangkan.
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: