Bahan-Bahan
- Pucuk Paku
- Sotong
- Kelapa goreng
- Isi ikan rebus
- Santan
- Bawang Merah
- Serai
- Lada Hitam
- Limau Nipis
- Budu
- Cili api
- Pucuk Paku
- Sotong
- Kelapa goreng
- Isi ikan rebus
- Santan
- Bawang Merah
- Serai
- Lada Hitam
- Limau Nipis
- Budu
- Cili api
Resepi Kerabu Pucuk Paku + Sotong |
Cara-Cara Memasak Kerabu Pucuk Paku + Sotong
- Celur pucuk paku dan asingkan
- Rebus sotong dan asingkan ( boleh juga guna perut lembu, kerang dll)
- Tumbuk bawang merah, lada hitam, serai, isi ikan rebus dan kelapa goreng dan gaul hingga sebati.
- Masukkan sedikit santan pekat (santan tidak perlu dimasak cuma diperah dgn air suam)
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan 1 @ 2 sudu budu
- campurkan pucuk paku yg dicelurkan tadi bersama sotong dan bahan2 tadi.
- Perahkan sedikit asam limau nipis.
- Pada yg suka pedas boleh potong cili api dan gaulkan bersama-sama.
- Sedia dihidangkan.
0 comments: