Resepi Sambal Kari Udang

Resepi Sambal Kari Udang

Bahan-Bahan Membuat Sambal Kari Udang 

  • 1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan
  • 1 labu bawang besar di hiris
  • 2 tangkai lada merah di hiris
  • 4 sudu besar rempah kari
  • 1 biji tomato dipotong panjang
  • 2 kpg asam gelugor
  • 1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
  • i pelepah daun kari
  • sedikit air
  • sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
  • minyak untuk menggoreng


Bahan Kisar 

  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Resepi Sambal Kari Udang
Resepi Sambal Kari Udang


Cara Penyediaan

1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan. 
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi
5. Gaul rata dan boleh diangkat. Sedap di makan dengan nasi panas.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: