Resepi Daging Rebus Air Asam

Bahan Daging Rebus:


  • 500g daging (hiris nipis)
  • 3 batang serai (titik)
  • 5 biji bawang putih (tumbuk kasar/hiris)
  • 2 liter air
  • Garam

Bahan Air Asam:

  • 1 biji bawang merah besar dihiris nipis.
  • 2 biji tomato dipotong dadu kecil.
  • 1 cawan air asam jawa1 inci belacan dihancurkan.
  • 1 biji cili merah dihiris halus.
  • 2 biji cili padi dihiris halus.
  • ½ biji lada benggala dipotong memanjang.
  • Garam.
  • Gula.
  • Sedikit kerisik.

Resepi Daging Rebus Air Asam
Daging Rebus Air Asam

Cara Membuat Daging Rebus Air Asam


  • Untuk memasak daging rebus, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk besar dan rebus hingga daging menjadi lembut dan empuk.
  • Toskan daging dan ketepikan seketika. Simpan air rebusan daging tadi.
  • Untuk membuat air asam, satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk.Tambahkan 1 cawan air rebusan daging tadi.
  • Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
  • Masukkan daging yang telah direbus tadi dan gaul hingga rata. Sedia untuk dihidangkan .
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: