Bahan Daging Rebus:
- 500g daging (hiris nipis)
- 3 batang serai (titik)
- 5 biji bawang putih (tumbuk kasar/hiris)
- 2 liter air
- Garam
Bahan Air Asam:
- 1 biji bawang merah besar dihiris nipis.
- 2 biji tomato dipotong dadu kecil.
- 1 cawan air asam jawa1 inci belacan dihancurkan.
- 1 biji cili merah dihiris halus.
- 2 biji cili padi dihiris halus.
- ½ biji lada benggala dipotong memanjang.
- Garam.
- Gula.
- Sedikit kerisik.
Daging Rebus Air Asam |
Cara Membuat Daging Rebus Air Asam
- Untuk memasak daging rebus, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk besar dan rebus hingga daging menjadi lembut dan empuk.
- Toskan daging dan ketepikan seketika. Simpan air rebusan daging tadi.
- Untuk membuat air asam, satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk.Tambahkan 1 cawan air rebusan daging tadi.
- Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
- Masukkan daging yang telah direbus tadi dan gaul hingga rata. Sedia untuk dihidangkan .
0 comments: