Masa: Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 6-8 orang
Bahan-Bahan Membuat Ayam Masak Bali
- 1 ekor ayam
- serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- 8 batang serai, dititik
- 6 tangkai daun kari
- 1 senduk cili kisar
- 3 sudu besar kicap manis
- minyak masak
- gula melaka atau gula pasir
- sedikit air
- Bahan-bahan untuk kisar halus:
- 5 biji bawang besar
- 10 biji bawang merah
- 10-12 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 inci belacan
Ayam Masak Bali |
Cara Penyediaan:
- Gaulkan ayam bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng di dalam minyak panas sehingga separuh masak.
- Dalam minyak yang sama (kurangkan jika terlalu banyak) anggaran 1 cawan, tumis serai dan daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan bahan kisar halus. Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, kicap, gula dan garam secukup rasa. Tuang sedikit air dan kacau perlahan sehingga kuah menjadi pekat. Jika kuah agak kering tambahkan lagi sedikit air.
- Apabila kuah sudah pekat dan pecah minyak, angkat dan hidangkan.
0 comments: