Resepi Kari Telur Rebus
Bahan-Bahan:
- 2 sb rempah kari ayam – dicampur dengan air suam untuk dijadikan pes
- santan cair
- santan pekat
- kentang – dipotong 4 atau ikut kesesuaian
- telur rebus – ikut kesukaan berapa biji
- tomato – jika suka dan ikut kesukaan berapa biji
- garam sesedap rasa
- 1 keping asam keping
Bahan Tumis:
- bawang merah – hiris
- bawang putih – hiris
- halia – hiris
- daun kari
- buah pelaga jika suka
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- minyak masak
Resepi Kari Telur Rebus |
Cara Memasak Kari Telur Rebus
1. Panaskan minyak dan masukan semua bahan tumis.
2. Bila dah naik bau, masukan pes kari dan perlahankan api, biar sehingga pecah minyak.
3. Masukan santan cair dan kentang. Bila kentang dah agak lembut, masukan santan cair, asam keping dan sesedap rasa garam.
5. Masukan telur dan biar hingga mendidih.
0 comments: