Resepi Kari Kepala Ikan

Resepi Kari Kepala Ikan

Bahan-Bahan:
  • 700 gram kepala ikan merah, boleh di gantikan dengan ikan lain.


Bahan untuk di Tumbuk 

  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawan putih
  • 1 inci halia.
  • 1/4 biji bawang besar


Bahan Tumis 

  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 batang kecil kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • Sedikit daun kari


Bahan Lain 

  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 paket rempah gulai ikan
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 biji tomato di potong 4
  • 5 batang bendi
  • garam dan gula secukup rasa

Resepi Kari Kepala Ikan
Resepi Kari Kepala Ikan


Cara Membuat kari Kelapa Ikan


1. Tumbuk kasar bahan-bahan yang bertanda 
2. Bancuhan serbuk kari dan serbuk cili menjadi paste yang pekat
3. Panaskan minyak dalam periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba campur hingga naik bau.
4. Masukkan paste serbuk kari dan cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit di atas api sederhana.
5. Masukkan 2 cawan santan cair, biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan satu cawan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: