Resepi Ayam Masak Kurma

Resepi Ayam Masak Kurma

Bahan - bahan Membuat Ayam Masak Kurma
  • 500gm ayam -potong
  • 1 paket sebuk rempah kurma babas-campur air jadikan pes.
  • 1000ml santan
  • 1 sudu besar kerisik(tak isi pun boleh)
  • 2 biji kentang-belah empat
  • 1 biji tomato-belah empat
  • 1 biji bawang besar-hiris bulat
  • 2 biji cili hijau-belah dua
  • Garam dan serbuk perasa secukup rasa.
  • Sedikit minyak untuk menumis

Bahan penumis.
  • 2 biji bawang kecil
  • 1 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • Kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan cengkih.
Resepi Ayam Masak Kurma
Ayam Masak Kurma


Cara Membuat Ayam Masak Kurma
  1. Tumbuk bawang kecil,bawang putih dan halia.
  2. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis.Tumis hingga keperangan.
  3. Masukkan pes kurma,kacau sehingga naik bau.
  4. Masukkan ayam dan santan.Biarkan sekejap
  5. Masukkan kentang dan kerisik
  6. Apabila mendidih dan kentang empuk masukkan garam dan serbuk perasa.
  7. Akhir sekali bila kuah dah agak pekat sedikit,masukkan bawang besar,cili hijau dan tomato.
  8. Angkat dan hidangkan.


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: