Resepi Kuih Pulut Sekaya Kelantan

Resepi Kuih Pulut Sekaya Kelantan 

Lapisan Bawah
  • 500 gm beras pulut
  • 300 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 2 sudu kecil garam halus
  • Sedikit minyak masak (jika guna santan kotak)

Cara - Cara
  • Rendam pulut sekurang kurangnya 4 jam. Basuh bersih dan toskan.
  • Kukus dengan semua bahan di atas selama 25 minit. Loyang dialas dengan plastik wrap dulu, jika mahu terus menggunakan loyang yang sama. 
  • Apabila pulut masak, gaul rata rata. Tekan dalam loyang. Taburkan sedikit tepung gandum.
Lapisan Atas
  • 5 biji telur itik (guna telur ayam kampung)
  • 4 biji telur
  • 4 keping gula melaka (saiz sederhana)
  • 1 helai daun pandan
  • 3 kuntum bunga cengkih - di ketuk sedikit
  • 1/4 sudu kecil garam halus
Resepi Kuih Pulut Sekaya Kelantan
Kuih Pulut Sekaya Kelantan

 
Cara - Cara
  1. Satukan telur dan bunga cengkih dan dipukul ringan. Ketepikan.
  2. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan sehingga gula larut. 
  3. Tuang ke dalam adunan telur, gaul rata dan masukkan sedikit garam.
  4. Tapis dan tuang ke atas lapisan bawah dan kukus semula selama 30 minit dengan api sederhana. 
  5. Angkat dari pengukus dan sejukkan. Tengok permukaannya yang berkedut kedut itu. Seperti juga kuih akok yang permukaannya memang berkedut.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: