Resepi Kuih Pulut Sekaya Kelantan
Lapisan Bawah
- 500 gm beras pulut
- 300 ml santan pekat
- 300 ml air
- 2 sudu kecil garam halus
- Sedikit minyak masak (jika guna santan kotak)
Cara - Cara
- Rendam pulut sekurang kurangnya 4 jam. Basuh bersih dan toskan.
- Kukus dengan semua bahan di atas selama 25 minit. Loyang dialas dengan plastik wrap dulu, jika mahu terus menggunakan loyang yang sama.
- Apabila pulut masak, gaul rata rata. Tekan dalam loyang. Taburkan sedikit tepung gandum.
Lapisan Atas
- 5 biji telur itik (guna telur ayam kampung)
- 4 biji telur
- 4 keping gula melaka (saiz sederhana)
- 1 helai daun pandan
- 3 kuntum bunga cengkih - di ketuk sedikit
- 1/4 sudu kecil garam halus
Kuih Pulut Sekaya Kelantan |
Cara - Cara
- Satukan telur dan bunga cengkih dan dipukul ringan. Ketepikan.
- Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan sehingga gula larut.
- Tuang ke dalam adunan telur, gaul rata dan masukkan sedikit garam.
- Tapis dan tuang ke atas lapisan bawah dan kukus semula selama 30 minit dengan api sederhana.
- Angkat dari pengukus dan sejukkan. Tengok permukaannya yang berkedut kedut itu. Seperti juga kuih akok yang permukaannya memang berkedut.
0 comments: