Resepi Nasi Ayam Penyet
Bahan-bahan ayam penyet:
- 1 ekor ayam di potong 4 atau 8
- 1/2 sudu besar jintan manis
- 1/2 sudu besar jintan putih
- 3 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar serbuk kari ayam
- 1 sudu besar kunyit serbuk
- 1/2 sudu besar serbuk lada putih
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 biji telur
- minyak masak
- air
Bahan - Bahan Membuat Nasi Ayam Penyet
- 3 cawan beras
- 3 ulas bawang putih di hiris
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji pelaga
- 6 cawan air rebusan ayam
- 1 helai daun pandan di simpul
- sedikit butter
- secubit garam
Bahan Sup Ayam
- 1 bungkus sup bunjut
- 1 batang serai di titik
- 1 inci halia di hiris
- baki air rebusan ayam
- daun sup dan daun bawang di hiris
- bawang goreng
Bahan Sambal Ayam Penyet
- 10 tangkai cili padi
- 10 tangkai cili merah
- 10 biji bawang merah di belah 4
- 3 biji bawang putih di hiris
- 5 biji tomato di belah 4
- 2 sudu makan ikan bilis
- 3 sudu besar gula merah
- ikan bilis
- minyak masak
- limau nipis
Cara Membuat Ayam Penyet
- Ayam yang sudah di potong di cuci bersih dan di rebus sehingga empuk.
- Angkat dan toskan ayam. Air rebusan ayam jangan di buang kerana akan digunakan untuk menanak nasi dan buat sup.
- Sangai jintan manis, jintan putih dan ketumbar hingga naik harum.
- Masukkan serbuk karii, serbuk kunyit, serbuk lada putih, halia, bawang putih dan garam.
- Tambah sedikit air dan kisar hingga halus.
- Lepas tu, lumurkan kisaran tadi pada ayam yang sudah di rebus.
- Perap ayam selama semalaman sebelum di goreng.
- Campur dengan tepung beras dan telur dalam satu bekas.
- Tambah sedikit garam jika kurang masin. Kacau hingga rata.
- Celupkan perapan ayam dalam campuran tepung dan telur tadi.
- Goreng ayam dalam minyak panas sehingga ayam berwarna kuning keemasan.
- Angkat dan toskan.
- Renjiskan adunan tepung tu dalam minyak untuk mendapat keriuk-keriuk rangup.
Cara Membuat Nasi Ayam Penyet
- Tumis bawang putih, kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang dan daun pandan hingga naik harum.
- Masukkan beras dan masak selama 3-5 minit.
- Masukkan air rebusan ayam dan perasakan dengan garam.
- Masak nasi seperti biasa hingga nasi masak.
Cara Buat Sup Ayam Penyet
- Panaskan air rebusan ayam.
- Tambahkan serai, halia dan sup bunjut. Masak hingga mendidih.
- Taburkan garam, daun sup dan daun bawang.
- Bila nak di hidang, taburkan bawang goreng.
Resepi Nasi Ayam Penyet Sedap dan Mudah |
Cara Buat Sambal Ayam Penyet
- Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
- Goreng cii merah, cili padi, bawang merah dan tomato hingga layur.
- Kisar ikan bilis dan cili tadi dalam blender bersama belacan bakar.
- Tumis bahan yang di kisar tadi hingga harum.
- Perasakan dengan gula merah dan garam.
- Bila nak makan, perahkan dengan limau nipis.
0 comments: