Resepi Paung Goreng - Makanan Tradisional Terengganu

Makanan Tradisional Terengganu

Bahan – Bahan Membuat Paung Goreng - Makanan Tradisional Terengganu
  • 1/2 kg tepung pulut
  • ½ cawan tepung gandum
  • 400 ml air
  • sedikit garam
  • minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Inti
  • 5 ekor ikan selayang
  • 1 cawan santan
  • 1 sudu kecil halba
  • 1 sudu kecil gula
  • garam secukupnya
Bahan Iris 
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 cm halia
Resepi Paung Goreng - Makanan Tradisional Terengganu
Paung Goreng - Makanan Tradisional Terengganu


Cara Membuat Paung Goreng - Makanan Tradisional Terengganu
  1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
  2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
  3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
  4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
  5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
  6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).
  7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: