Makanan Tradisional Terengganu
Bahan – Bahan Membuat Paung Goreng - Makanan Tradisional Terengganu
- 1/2 kg tepung pulut
- ½ cawan tepung gandum
- 400 ml air
- sedikit garam
- minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Inti
- 5 ekor ikan selayang
- 1 cawan santan
- 1 sudu kecil halba
- 1 sudu kecil gula
- garam secukupnya
Bahan Iris
Cara Membuat Paung Goreng - Makanan Tradisional Terengganu
- Ikan direbuskan dan sejukkan.
- Ambil isi ikan dan hancurkan.
- Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
- Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
- Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
- Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).
- Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.
0 comments: