Resepi Rendang Daging Tok Perak

Rendang Daging Tok Perak

Bahan - Bahan Membuat Rendang Daging Tok Perak

  • 600gm daging lembu (dipotong kiub 5 cm)
  • Sudu besar serbuk cili
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga cengkih
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1/2 mangkuk kerisik
  • 1 biji kelapa (ambil santannya)
  • 5 helai daun limau purut.
  • Gula Melaka secukupnya
  • Garam secukup rasa

Bahan - bahan Kisar
  • 15 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 6 batang serai

Bahan - Bahan sangai dan Kisar

  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1/2 sudu kecil lada hitam
Resepi Rendang Daging Tok Perak
Rendang Daging Tok Perak


Cara Membuat Daging Tok Perak
  1. Perapkan daging bersama semua bahan-bahan kisar selama lebih kurang 2 1/2 jam
  2. Masukkan kesemua bahan2 tadi dan masak hingga daging empuk dan kuahnya pekat dan kering.
  3. Bila sudah masak angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih,nasi minyak,ketupat ataupun lemang.


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: