Resepi Ikan Tongkol Masak Merah
Bahan - Bahan
a) Ikan
Tongkol Rebus
Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan tongkol - potong saiz sesuai selera dan bersihkan
- 1/2 sudu garam
- 4 hiris lengkuas
- minyak untuk menggoreng
- sedikit air - untuk merebus
- 1 keping asam gelugor
Cara-Cara
- Rebus air kedalam periuk dan bila sudah mendidih masukan ikan dan masukan pula asam keping, garam, dan lengkuas.
- bila air rebusan sudah agak kering boleh matikan api, kemudian panaskan minyak dan goreng ikan tadi hingga garing. angkat dan ketepikan
- air rebusan ikan tongkol tadi jangan dibuang boleh digunakan untuk membuat sambal tumis.
b) Sambal Tumis Ikan Tongkol
Bahan-Bahan
- 4 sudu cili giling - kisar
- 1 ulas bawang besar - dihiris
- 4 ulas bawang merah - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1 helai daun limau purut - opsyenal
- 1/2 inci halia - dikisar
- 1 batang serai - dikisar
- sedikit serbuk perasa maggi
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil asam jawa
- garam secukupnya
Ikan Tongkol Masak Merah |
Cara-Cara
1. panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua
bahan kisar hingga harum dan agak pecah minyak.
2. masukan gula dan asam jawa dan kacau sekata,
selepas tu masukan air rebusan ikan tongkol tadi. kemudian masukan garam dan
serbuk perasa.
3. kacau rata kemudian masukan bawang besar dan daun
limau purut bila ada, kemudian masukan ikan tongkol yang sudah digoreng tadi
dan kecilkan api.
4. kacau rata hingga bumbu masuk kedalam isi ikan
tongkol dan biarkan seketika.
5. bila ikan tongkol sudah masak boleh padamkan api
dan ikan tongkol masak merah sudah siap untuk dihidangkan.
0 comments: