Resepi Pindang Sotong

RESEPI PINDANG SOTONG

BAHAN-BAHAN
  • 500 gm sotong sederhana besar
  • 2 batang serai (titik)
  • 2 cm halia (titik)
  • 7 tangkai cili siam (titik)
  • 2 helai daun salam
  • 4 biji tomato hijau (potong dua)
  • 2 biji tomato merah besar (potong empat)
  • 6 biji belimbing buluh (belah dua)
  • 5 gm daun kemangi/selasih
  • 2 keping asam gelugur
  • 650 ml air sejuk
  • Garam dan gula secukup rasa


BAHAN-BAHAN KISAR

  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 tangkai cili merah
Resepi Pindang Sotong
Pindang Sotong



CARA MENYEDIAKAN

  1. Rebus bahan-bahan kisar bersama air, serai, halia, daun salam, tomato hijau dan merah, belimbing, cili siam, asam gelugur dan daun kemangi hingga mendidih.
  2. Setelah mendidih, masukkan sotong, belimbing buluh, garam dan gula secukup rasa.
  3. Biarkan ia mendidih sekali lagi.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: