Resepi Gulai Masam Ikan Kering

RESEPI GULAI MASAM IKAN KERING


BAHAN-BAHAN

  • 1 ketul ubi kayu (potong bulat dan belah 2)
  • 4-5 keping tulang ikan masin kurau
  • 1 liter air
  • 6 ulas bawang merah (tumbuk lumat)
  • 1 tangkai cili merah (tumbuk lumat)
  • Sedikit belacan (tumbuk lumat) 3 sudu besar cili merah kisar
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 batang serai (titik)
  • 2 keping asam gelugur (hiris) Garam dan gula secukup rasa Daun kesum secukupnya
Resepi Gulai Masam Ikan Kering
Gulai Masam Ikan Kering



CARA MENYEDIAKAN

  1. Masukkan ubi ke dalam air bersama bahan tumbuk dan cili kisar ke dalam periuk, rebus hingga ubi kayu separuh empuk.
  2. Kemudian masukkan pula serai, serbuk kunyit, asam gelugur, daun kesum, ikan masin, garam dan gula secukup rasa.
  3. Kacau dan biarkan hingga ubi kayu empuk dan kuah agak pekat.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: