Resepi Gulai Asam Tetel dan Rebung

RESEPI GULAI ASAM TETEL DAN REBUNG


BAHAN-BAHAN:

  • 500 gm daging tetel (rebus empuk)
  • 200 gm rebung
  • 10 gm ketumbar (tumbuk)
  • 10 tangkai cili kering (kisar)
  • 5 ulas bawang merah (kisar)
  • 4 ulas bawang putih (kisar)
  • 2 cm lengkuas (ketuk)
  • 1 cm belacan (tumbuk)
  • 5 keping asam gelugur
  • 2 batang serai (titik)
  • 3 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menumis
Resepi Gulai Asam Tetel dan Rebung
Gulai Asam Tetel dan Rebung


CARA MENYEDIAKAN

  1. Di dalam periuk, panaskan minyak lalu tumiskan bahan-bahan kisar, tumbuk, serai dan lengkuas hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan pula rebung, daging tetel, asam gelugur, garam dan gula secukup rasa.
  4. Didihkan lagi selama sepuluh minit.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: