RESEPI GULAI ASAM TETEL DAN REBUNG
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm daging tetel (rebus empuk)
- 200 gm rebung
- 10 gm ketumbar (tumbuk)
- 10 tangkai cili kering (kisar)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 4 ulas bawang putih (kisar)
- 2 cm lengkuas (ketuk)
- 1 cm belacan (tumbuk)
- 5 keping asam gelugur
- 2 batang serai (titik)
- 3 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa Minyak untuk menumis
Gulai Asam Tetel dan Rebung |
CARA MENYEDIAKAN
- Di dalam periuk, panaskan minyak lalu tumiskan bahan-bahan kisar, tumbuk, serai dan lengkuas hingga naik bau.
- Kemudian masukkan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan pula rebung, daging tetel, asam gelugur, garam dan gula secukup rasa.
- Didihkan lagi selama sepuluh minit.
0 comments: