Resepi Ayam Kampung Lemak Keledek

RESEPI AYAM KAMPUNG LEMAK KELEDEK


BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam kampung (potong 12)
  • 2 biji ubi keledek (potong dadu)
  • 1 tangkai cili merah (tumbuk)
  • 5 tangkai cili padi (tumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 labu bawang besar (belah 4)
  • 1 batang serai (titik)
  • 4 cm kunyit hidup (tumbuk)
  • 1 keping asam gelugur
  • 250 ml santan pekat
  • 2 helai daun limau purut (hiris) Garam dan minyak secukupnya

Resepi Ayam Kampung Lemak Keledek



CARA MENYEDIAKAN

  1. Ayam kampung digoreng separuh masak dan ketepikan.
  2. Ubi keledek direbus setengah empuk dan ketepikan.
  3. Kemudian Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga pecah minyak.
  4. Setelah naik bau, masukkan pula ayam dengan sedikit air.
  5. Didihkan hingga ayam empuk.
  6. Kemudian masukkan pula santan, ubi keledek, asam gelugur, bawang besar, daun limau purut dan garam secukup rasa.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: