Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa Ala Thai

Bahan ikan:

  • 1 ekor ikan siakap bersaiz kecil
  • Serbuk kunyit dan garam


Bahan sos:

  • 3 ulas bawang putih - hiris
  • 1 cm halia - hiris kasar
  • 8 biji cili padi - diketuk
  • 3 biji cili merah - hiris
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 batang bunga kantan - dipotong kecil (tak letak)
  • 4 helai daun limau purut
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos ikan
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula


Bahan potong dadu:

  • 1 biji bawang besar
  • 1 tin kecil nenas dalam tin (ganti dengan cendawan butang)
  • 1 biji tomato buah
  • ½ biji cili benggala merah
  • ½ biji cili benggala hijau
  • ½ biji cili benggala kuning
  • ½ biji timun

Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa Ala Thai
Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa Ala Thai 


Cara - Cara Membuat  Ikan Siakap Masak 3 Rasa Ala Thai 

1.Gaul gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga kekuningan.
2.Angkat dan ketepikan.
3.Setelah itu, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, halia, serai dan cili padi sehingga naik bau.
4.Kemudian masukkan daun limau purut, bunga kantan dan sos cili.
5.Kacau rata dan sebati. Masukkan pula air secukupnya dan sos ikan.
6.Perasakan dengan garam dan gula dan biarkan seketika.
7.Akhir sekali, masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu tadi.
8.Biarkan sehingga lembut dan pecah minyak.
9.Tuangkan sos ke atas ikan siakap goreng.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: