Respi Roti Jala Lembut

Bahan - Bahan Membuat Roti Jala
 
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 3 cawan air/santan/susu segar (boleh campur sedikit-sedikit)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
Respi Roti Jala Lembut
Respi Roti Jala Lembut 


Cara - Cara Membuat Roti Jala

  1. Campurkan semua bahan-bahan di atas dan menggunakan mesin pengisar sehingga sebati.
  2. Panaskan kuali dengan api sederhana, dan lengserkan sedikit minyak pada kuali.
  3. Kirai adunan roti jala tadi dengan menggunakan acuan ke dalam kuali yang telah panas, dan bentuk menjadi seperti jala.
  4. Kalau nak tahu adunan sudah boleh di jala atau belum, cuba masukkan satu sudu adunan ke dalam acuan, kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala.
  5. Kalau masih pekat, boleh tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  6. Lepas jala atas kuali, biarkan sekejap hingga masak. Kalau sudah masak tak payah dibalik lagi. Angkat je dan masukkan ke atas pinggan dan di gulung.
  7. Habiskan adunan dan ulangi langkah-langkah di atas ni. Tak perlu lengserkan minyak setiap kali nak kirai adunan, sekali-kali je).
  8. Roti jala sudah siap dihidangkan
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: