Resepi Kuih Akok Kelantan

Bahan - Bahan Membuat Kuih Akok Kelantan

  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula melaka
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan - disiat-siat
  • 2 cubit garam halus 

Cara - Cara Membuat Kuih Akok Kelantan



Resepi Kuih Akok Kelantan
Kuih Akok Kelantan
  1. Masak air bersama gula melaka dan daun pandan hingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.
  3. Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
  4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: