Resepi Ayam Kashmir

Resepi Ayam Kashmir

Bahan - Bahan Membuat Ayam Kashmir

  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)

Bahan A :
  • 6 biji bawang merah (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari

Bahan B :
  • 3 sb puri tomato
  • 1 sb serbuk cili
  • 2 sb rempah beriyani
  • 2 sb rempah kari daging
  • 4 biji tomato (dipotong kecil)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang (dipotong)
Resepi Ayam Kashmir
Ayam Kashmir



Cara - cara Membuat Ayam Kashmir
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. 
  2. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
  3. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  5. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  6. Hidangkan setelah masak.


banner
Previous Post
Next Post

0 comments: