Resepi Ayam Kashmir
Bahan - Bahan Membuat Ayam Kashmir
- 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
Bahan A :
- 6 biji bawang merah (dihiris)
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- 3 bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
Bahan B :
- 3 sb puri tomato
- 1 sb serbuk cili
- 2 sb rempah beriyani
- 2 sb rempah kari daging
- 4 biji tomato (dipotong kecil)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak secukupnya
- 2 biji ubi kentang (dipotong)
Ayam Kashmir |
Cara - cara Membuat Ayam Kashmir
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
- Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
- Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
0 comments: