Resepi Ikan Tongkol Masak Kari

Resepi Ikan Tongkol Masak Kari

Bahan-Bahan
  • 8 keping ikan tongkol - bersihkan
  • 14 cili kacang bendi - kerat batang dan ekor
  • 6 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu pati teh asam jawa
  • 4 sudu makan cili kisar
  • 3 biji cili merah - belah 2
  • 2 cawan santan cair
  • 2 pelepah daun kari - larutkan daunya dari tangkai
  • minyak, garam, dan gula secukupnya

Bahan Tumbuk
  • 6 biji bawang merah
  • 5 biji bawnag putih
  • 2 cm halia
Resepi Ikan Tongkol Masak Kari
Ikan Tongkol Masak Kari


Cara Membuat Ikan Tongkol Masak Kari


  1. Mula -mula bersihkan ikan tongkol dan gaul dengan sedikit kunyit dan garam kemudian goreng hingga separuh masak
  2. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau, selepas tu gunakan api sederhana dan masukan cili kisar. biarkan hingga pecah minyak.
  3. kemudian masukan serbuk kari ikan dan bila terlalu kering tambahkan dengan sedikit air. kemudian masukan daun kari dan biarkan hingga layu dan masukan santan.
  4. biarkan hingga santan mendidih dan bila sudah mendidih masukan ikan tongkol, bila kuah sudah agak pekat, tambahkan santan pekat dan biarkan mendidih.
  5. akhir sekali, masukan cili merah bersama garam, gula, dan kacang bendi dan biarkan hingga kacang bendi berubah warna. dan bila sudah masak bolehlah matikan api.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: