Resepi Cara Membuat Kuih Keria

Resepi Cara Membuat Kuih Keria

Resepi Cara Membuat Kuih Keria
Kuih Keria

Bahan bahan:

  • Ubi keledek - Rebus & tumbuk
  • Tepung gandum secukupnya

Cara - cara:
  1. Satukan ubi yang ditumbuk dengan tepung gandum sehingga adunan boleh dibentuk. Jika masih lembik dan susah untuk dibulatkan, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit.
  2. Ambil adunan sebesar bola ping pong. Bulat bulatkan dan kemudian dileperkan. Kemudian buat lubang di tengah tengahnya.
  3. Goreng dengan api perlahan sehingga keperangan. Boleh angkat dan sejukkan terlebih dahulu. Sedia untuk disira dengan air gula.

Bahan – Bahan Membuat Sira Kuih Keria
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air
  • Secubit tepung gandum – opsyenal

Cara
  1. Panaskan gula dan air dengan api perlahan sehingga air gula pekat dan berbuih.
  2. Masukkan kuih keria yang telah disejukkan dan dikacau rata rata.
  3. Apabila air gula bersalut rata di kuih keria, taburkan sedikit tepung gandum supaya ia tahan lama dan tidak mudah cair.
  4. Terus dikacau rata sehingga kerak gula melekat di kuih.
  5. Tutup api dan bolehlah dikeluarkan dari kuali.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: