Resepi Kuih Nona Manis

Resepi Kuih Nona Manis

Resepi Kuih Nona Manis
Kuih Nona Manis

Bahan A

  • 1 biji telur B - kocok hingga kembang 
  • 1/2 cawan gula halus (125gm) 
  • 1 cawan santan KARA (250ml) atau (1/2 cawan santan KARA + 1/2 cawan air) 
  • 1 cawan tepung gandum (145gm)


Cara :  Dalam bekas, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.  Masukkan telur yang di pukul dan whisk hingga rata dan tidak berketul.  Ketepikan

Bahan B
  • 1/2 cawan santan KARA(125ml)  
  • 1/2 cawan air pandan (125ml) - (5 helai daun pandan + 1/2 cawan air. Kisar dan tapis)  1/4 cawan gula halus (55gm)  
  • 1/4 cawan tepung jagung (30gm)  
  • secubit garam (1/4 sudu teh)  
  • sedikit pewarna hijau apple  
  • sedikit pandan emulco (optional)


Cara-cara : 
  1. Dalam periuk, Satukan air pandan dan santan.  
  2. Kemudian campurkan gula, tepung jagung, garam, pandan emulco (optional) dan sedikit pewarna hijau apple, tambah pewarna jika perlu untuk warna yang lebih menyerlah.
  3. Whisk hingga rata dan tidak berbintil-bintil
  4. Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat, kacau hingga rata.
  5. Angkat dari dapur, ambil Adunan A dan tuang ke dalam Adunan B sedikit demi sedikit sambil di kacau hingga rata dan adunan menjadi pekat dan licin.  Ketepikan dahulu sementara menyediakan adunan Putih

Bahan C - Adunan Putih
  • 1 cawan santan KARA (1/2 cawan santan KARA + 1/2 cawan air)  
  • 1 sudu besar tepung gandum  
  • 1 sudu besar gula* - tak letak  
  • 1/2 sudu teh garam


Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan C, Tapis ke dalam periuk, kemudian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat.  Biarkan adunan suam sikit baru di masukkan dalam piping bag (gunting sedikit hujungnya untuk pipe).
  2. Panaskan pengukus hingga airnya mendidih.  Balut atau lap tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis pada kuih.
  3. Sediakan acuan lompang kecil, oleskan dengan minyak jagung / minyak masak.
  4. Tuangkan adunan hijau 3/4 penuh dalam acuan lompang.
  5. Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan menaik di permukaan.
  6. Susun dalam pengukus dan kukus selama 7-10 minit.
  7. Angkat dan biarkan sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.

banner
Previous Post
Next Post

0 comments: