Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nenas

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nenas
  • 2 Keping besar ayam ~ potong 3 setiap kepingan
  • 1 Biji sederhana nenas ~  buang kulit dan potong sederhana besar
  • 2 Keping asam gelugor
  • 3 Batang serai, dititik
  • 1 liter santan cair
  • 300 ml pati santan
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar
  • 35 biji cili padi
  • 1/2 inci belacan (optional)
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3/4 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci halia
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nenas
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nenas



Cara Membuat Ayam Masak Lemak Cili Api Dengan Nenas

  1. Ayam dicuci bersih, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai titik, asam gelugor dan sedikit garam. 
  2. Jerang hingga ayam kecut. 
  3. Masukkan nenas, gaul rata dan masak sekejap.
  4. Tuang santan cair, kacau dan masak perlahan hingga ayam masak. 
  5. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gulaMasak dengan api perlahan sambil dikacau selalu.
  6. Siap Di hidangkan
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: