Resep Ayam Masak Palembang

Bahan - Bahan Membuat Ayam Masak Palembang
  • 1 Ekor ayam [] di potong, cuci bersih dan gaulkan dengan garam dan kunyit. Kemudian di goreng setengah masak, angkat dan ketepikan []
  • 5 Sudu besar kicap manis 
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 Cawan santan
  • 1 Tangkai daun kari ~ di raut
  • 2 Keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air jika perlu
  • Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 15 - 20 tangkai cili kering [] rendam lembut
  • 2 inc halia
  • 2 batang serai [] ita 1 kisar dan satu lagi di titik
Resep Ayam Masak Palembang
Resep Ayam Masak Palembang


Cara Membut Ayam Masak Palembang

  1. Ambil sedikit minyak goreng ayam dan panaskan
  2. Tumiskan bahan kisar, serai dan daun kari hingga harum dan garing
  3. Bila dah garing masukkan kicap manis dan sos tiram
  4. Jika terlalu kering boleh tambah sedikit air
  5. Bila dah merenih masukkan ayam
  6. Masukkan asam keping , santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  7. Biar merenih dan kuah pekat
  8. Angkat setelah masak dan hidangkan
banner
Previous Post
Next Post

0 comments: